Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
27938
post-template-default,single,single-post,postid-27938,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

ZEKÂSI VE YETENEĞİ ŞAŞIRTIYOR

Hayvanlar arasında alet kullanan nadir türler arasında yer alan su samurları, aynı zamanda bu yeteneklerini baraj yapmak için de kullanır. Besinleri olan midyeyi bir taş yardımıyla açmayı becerebilen bu sevimli canlıların bilinen 13 türü bulunuyor. Su samurları hakkında ilginç bilgileri yazımızda okuyabilirsiniz.

1#

Gelincikgiller familyasından olan su samurları küçük bir bedene ve su geçirmez kürke sahiptir. Su samurunun görme, koku alma ve duyma yeteneği çok hassastır. Kafasının üzerinde yer alan gözleri sayesinde vücudu su altındayken de görmeye devam edebilir. Çevik yüzücülerdir, bacakları kısa olsa da uzun kuyrukları suda hareket etmelerine yardımcı olur, hız kazandırır.

2#

Su samuru yalnız yaşar, erkek ve dişiler arasında kuvvetli bir bağ yoktur. Beraber oynayan ya da avlanan su samuru videoları aksini düşündürse de bu birliktelik geçici bir durumdur. Doğduklarında iki aylık olana kadar geçen süreçte annelerinin bakımına muhtaçtır. Bu süreçten sonra yetişkin olan su samuru kendi yoluna gider. Etçil olan su samurları doğaları gereği vahşi olsa da yavruyken insanlar tarafından korumaya alındıklarında âdeta bir kedi kadar evcil ve sevgi dolu olurlar.

3#

Bangladeş’te yerel balıkçılar su samurlarını evcilleştirerek onları balık yakalamada yardımcı olarak kullanır. Su samurları, balıkları ağlara sürükleyerek işleri oldukça kolaylaştırır.

4#

Çoğu memelide olduğu gibi su samuru yavrularının da doğduklarında gözleri kapalıdır ve yaklaşık beşinci haftaya kadar gözleri açılmaz.

5#

Özel anatomik yapıları sayesinde burun delikleri ve kulak kepçeleri suya daldıklarında otomatik olarak kapanır.

6#

Çoğu sucul memelide olduğu gibi su samurunun bedeninde kalın bir yağ tabakası yoktur. Su samurları, vücut ısılarını koruyabilmek için memeliler arasındaki en yoğun kürke sahiptir ve dinlenme halindeyken metabolik hızları, benzer boyutlardaki diğer memelilere oranla üç kat daha hızlıdır. Bu özellikleri onların soğuk sularda bile sıcak kalmasını ve ıslanmamasını sağlar.

7#

Suyun içinde keyifle ve el ele uyumasıyla ünlü bu şirin hayvanlar, akıntıya kapılmamak için yosun çalılıklarına tırmanır ve etraflarına sarılır, yosunu bedenlerine dolarlar. Böylece yosunlar su samurları için doğal çapa görevi görür.

 1,628 okunma

Derya Ülkar